Inanna

InannaInanna betekent “vrouwe van de hemel”, en zij is één van de grootste hemelgodinnen binnen de Soemerische mythologie. Zij is de godin van de wijsheid, de liefde en passie, maar ook van de oorlog. Daarnaast is zij de vruchtbaarheidsgodin en beschermer van de wilde dieren.

Inanna is daarnaast een maangodin. Het mooie daaraan is dat ook emoties onder het domein van de maan vallen. In de nacht huilen we: als het donker is en het werk gedaan is, komen de emoties hun ruimte opeisen. Ze willen niet ongevoeld blijven. Alle soorten emoties vallen onder de bescherming van Inanna: denk aan vreugde, liefde, passie, woede, angst, verdriet, zorg, zelfvertrouwen, compassie, en rechtvaardigheidsgevoel.

Dat is voor mij de belangrijkste betekenis van Inanna: wie niet werkelijk stilstaat bij de emotie en de ervaring, leert niets.

Ik heb voor mijn massagepraktijk de naam Inanna gekozen omdat de betekenis voor iedereen geldt, en omdat het ons veel kan leren. Voor mij persoonlijk staat het voor het leren accepteren van ieders eigen schaduwkant. Wij doen allemaal ons best om te focussen op het positieve, terwijl juist de negatieve aspecten in het leven ons ook veel kunnen leren en ons verder op weg kunnen helpen.

Dit blijkt ook uit het verhaal van Inanna. De godin Inanna daalde af naar de onderwereld, is gestorven en weer teruggekeerd. Bij haar terugkeer in de bovenwereld was ze niet meer zoals ze was: ze was wijzer geworden. Door haar transformatiereis heeft deze godin nieuwe inzichten gekregen. De wijsheid die Inanna meenam uit de onderwereld was zowel in het positieve als in het negatieve.

Het verhaal van Inanna gaat om het afdalen in jezelf, het leren loslaten van datgene wat niet meer vruchtbaar is en het weer tot bloei komen. In het verhaal komen leven, dood, chaos en orde samen als liefde en wijsheid.

In mijn massagepraktijk probeer ik de betekenis van Inanna uit te dragen in mijn behandelingen. Wellicht brengt het afdalen in uzelf u ook tot nieuwe inzichten in uw eigen leven.